1940

1 – 15 Ocak 1940: Hitler’in İşgal Planı Açığa Çıkıyor

1 Ocak 1940 Gece yarısı 12:01’den itibaren Londra polisi Yeni Yılı kutlamak için Piccadilly Circus’ta Eros heykeli üzerinde parlayan meşaleleri karartma uygulaması gerekçesiyle söndürdü. ABD’de 1929 mali çöküşünden bu yana ilk kez New York Times Meydanı’nda muazzam bir kalabalık toplanıyor.

İngiltere’de karartma uygulamasının etkili olduğu gece gerçekleşen trafik kazalarında 4130 kişi hayatını kaybetti. Düşman eylemlerinden ise şimdiye kadar toplam 2511 İngiliz öldü.

İngiliz aristokrat Unity Mitford (1914-1948), Hitler ile

Hitler’in Yeni Yıl bildirisi: Bu yıl, Alman himayesinde, İngiliz tiranlığından arınmış yeni bir Avrupa’ya karar vermek için bir karar yılıdır… Biz savaşı kazandığımızda sadece barış konuşacağız. Yahudi-kapitalist dünya, 20. yüzyılda hayatta kalmayacak!”

Kuzey Finlandiya’da, -40 derecenin altında yıllardır yaşanan en soğuk Yılbaşı Günü. Kutup dairesindeki savaş soğuk yüzünden durma noktasına geldi. Kızıl Ordu askerlerinden yüzlercesi paltolarının soğuğa dayanmaması yüzünden hayatını kaybediyor.

İngiltere’de 23 yaşında tüm erkekler, askerlik hizmetine çağrılmak üzere kayıt yaptırmaları için 1 Mart’a kadar yerel işe alım bürosuna başvurmak zorunda. Onlar askere alınacak ilk yaş grubu olacaklar. Askerlik yaşı 19-27 yaşındakileri kapsayacak şekilde genişletildi.

 

2 Ocak 1940 İrlanda hükümeti duyurusu: İrlanda Cumhuriyeti Ordusu tarafından “Noel baskınında çalınan silahların 1/4’ü ve 1 milyon mermi mühimmatı geri alındı ama kalanı IRA gönüllüleri saklıyor.

Yahudi karşıtı ve tutkunluk derecesinde Adolf Hitler hayranı olan İngiliz aristokrat Unity Mitford (1914-1948) Münih’teki bir Alman hastanesinden İngiltere’ye dönüyor. Winston Churchill’in uzaktan akrabası olan Mitford Ablasıyla kendisi koyu faşistti. Ablası Diana, Britanya Faşistler Birliği başkanı Oswald Mosley’le birlikteydi. Der Stürmer’in genel yayın yönetmeni Julius Streicher ile Hesselberg’de katıldığı Nazi gençliği festivalinde Yahudi karşıtı bir konuşma yaparak Hitler tarafından altın bir svastika nişanı ile ödüllendirilen ve Nazilerce kendisine Mitford  (birlikre yürümek) lakabı takılan Unity Eylül 1939 yılında Birleşik Krallık’ın Almanya’ya savaş ilan etmesi üzerine tabancayla başarısız bir intihar girişiminde bulunmuştu. Münih’te hastaneye kaldırılan, hastane faturalarını ödeyen Hitler’in emri ile önce İsviçre’ye, oradan da Birleşik Krallık’a gönderildi. İngiliz istihbarat servisi MI5’in ikinci komutanı olan Guy Liddell, tutuklanmasını istiyor: “Unity Mitford, Hitler’le yıllarca yakın temasta bulundu. Bu ihanet demektir”[1]

Gestapo bugün Nazi işgali altındaki Çekoslovakya’da Çek ordusu eski subayları ile gazetecileri tutukluyor.

Time Dergisinde Joseph Stalin “Yılın Adamı” Ocak 1940

TIME Magazine, Komünist Parti Genel Sekreteri ve SSCB’nin yöneticisi olan Joseph Stalin’i “Yılın Adamı” seçiyor: “Tarih onu sevmeyebilir ama tarih onu unutmayacak.” Geçen sene Time dergisinde yılına damı Adolf Hitler’di.

Yeni Finlandiya hükümeti Smörgåsbords adıyla bilinen geleneksel İskandinav büfelerini savaş zamanı kemer sıkmayı teşvik etmek için yasaklıyor.

3 Ocak 1940 Alman denizaltı U-25 şimdi Cadiz limanından ayrılırken, Franco ve Hitler geçen yıl gizli bir dostluk anlaşması imzaladığından beri u-boatlar İspanyol limanlarında yakıt ikmali yapıyorlar.

İtalyan Duce Mussolini, Hitler’e samimi bir mektup yazarak Fransa ve Hollanda’yla barış müzakereleri çağrısında bulundu: “Neden Alman nesillerinin çiçeğini kurtaracaksın?” sorusuyla genişlemeyi doğuya doğru yönlendirmeye çağırıyor[2].

 

Kızıl Ordu’nun kuşatılan 163. tümenini kurtarması için gönderilen Kızıl Ordu’nun 17 bin kişilik 44. tümeni Doğu Finlandiya’da donmuş Raate yolu üzerinde tuzağa düşüyor. Kızıl Ordunun kayak birliklerinin olmaması, onları derin karla kapana kısılmış durumda bırakıyor. Finli akıncılara, önce Kızıl Ordu birliklerinin acık arazide kurdukları mutfaklarını yok etmeleri, böylece tuzağa düşmüş Sovyet birliklerinin açlıktan bitap düşmelerini hızlandırmaları emredildi. Tuzağa düşen 44. Tümen Komutanı Sovyet Albay Volkov, 18 ton tüfek mühimmatı, atların beslenmesi için 12 ton saman ve 22 ton yiyeceğin hava yoluyla kendilerine gönderilmesini istiyor. Fin hava kuvvetleri SSCB’ye ilk hava baskınını gerçekleştiriyor ve Leningrad’a 3 milyon broşür bırakıyor. Finliler, 400 Kızıl Ordu

Alman denizaltı U-25 Cadiz limanından ayrılırken

tankını ve 150 Sovyet uçağını yok ettiklerini iddia ediyorlar.

ABD Başkanı Roosevelt, yıllık bütçe talebini Kongre’ye bizzat iletiyor; Amerika’yı Avrupa’nın savaşından uzak tutmak istediğini, ancak askeri harcama için 1,8 milyar dolar istediğini açıklıyor.

4 Ocak 1940 Fin ordusu tarafından tuzağa düşürülen Kızıl Ordu birliklerinin açlıktan ölmemesi için yük atlarının kesilmesine izin verildi. Soğuk ve açlık atların çoğunu zaten öldürdü.

İngiliz domuz pastırması tayını (8 Ocak’ta başlayacak) haftada kişi başına 4 ons (~ 113 gram) ya da yaklaşık 3½ dilim olarak sabitlenmiştir.

Yeni Alman kararı: Resmi duyurular sırasında restoran ve barlar radyoyu açık tutmalıdır.

İngiltere Ana Sekreteri: İngiliz Nazi Birliğinden Unity Mitford, Hitler hakkında bildiklerini öğrenmek için sorgulanmayacaktır. Lord Redesdale, kendini kafasından vurarak intihara kalkışan kızının “savaşta olduğumuzu bilmediğini” iddia ediyor.

Unity Mitford İngiltere’de

Deneysel Nazi “ötenazi” planı test edildi: Polonya’daki hastane hastalarını öldüren pilot programlardan sonra, Brandenburg’daki Almanya’daki şehir merkezindeki toplama kampında, 18 akıl hastası öldürüldü.

Kızıl Ordu’nun 17 bin kişilik 44. tümeni Doğu Finlandiya’da donmuş Raate yolu üzerinde tuzağa düşüyor

5 Ocak 1940 İsveç ve Norveç’e Alman tehdidi: İngiltere ve Fransa’nın Finlandiya’ya yardım etmesine izin verirseniz, her iki ülke de “savaş alanı” olma riskini taşır. Hitler, Müttefik birlikleri oraya inerse, İsveç’i istila etmekle tehdit ediyor.

Finlandiya’nın savunucusu olarak batıda ünlenen Mannerheim, basından nefret ediyor. Bir Amerikalı gazeteci, röportajı için röportajı yapması için söylenenleri geri çevirdi: “Mannerheim ile imkansız. İsa Mesih’i deneyeyim mi?”

Finli askerler, Kızıl Ordu’yu Kuzey Kutup Dairesi’nde et ve kürkten yoksun bırakmak için binlerce ren geyiğini Lapland’dan güneye doğru sürüyorlar.

Finli kayak birlikleri ren geyikleri ile

6 Ocak 1940 Finli pilot Teğmen Jorma Sarvanto tek başına 6 Sovyet bombardıman uçağını vurmayı başarıyor.

Molotof kokteylleri için şişelerin temini Finlandiya’nın ön cephesinde kritik derecede önemli. State Likor Board Anti-tank silahları yapılması için 40.000 adet boş votka şişesini Ordu’ya veriyor.

Stalin’in yakın arkadaşı General Semyon Timoshenko, Marshal Voroshilov’un yerine Finlandiya Sovyet komutanı olarak değiştiriliyor. Voroshilov’un liderliği Kızıl Ordu’nun 1 aylık Kış Savaşı’nda 100.000’in üzerinde can kaybı verdi. Kızıl Ordu, Mannerheim Hattı’nda yeniden toplanmayı başardı artık Sovyetler Fin hatlarının önünde savunma yapıyorlar.

Yeni Alman kanunu: Ev sahipleri Yahudi misafirlerinin evlerine girmesine izin veren herhangi bir kiracıyı tahliye edebilir.

7 Ocak 1940 İngiliz denizaltısı HMS Undine, Kuzey Denizi’ndeki üç Alman trol teknesinin saldırısına uğrayarak ağır hasar gördü. Trolcülerin Kriegsmarine savaş gemileri oldukları ortaya çıktı. Kraliyet Donanması mürettebatı, denizaltıyı terk etti ve Almanlar tarafından kurtarıldı.

8 Ocak 1940 İngiltere’de tereyağı ve şeker şimdi tayın olarak veriliyor. Şeker: Haftada 12oz (340 gr), tereyağı: Haftada 4oz (113 g). Özel muafiyet: oteller çay ve tost yanında tereyağı ve 2 küp şeker servis edebilir.

Finler, Suomussalmi’de Kızıl Ordu’yu imha ettikten sonra, 102 top, 43 tank, 300’den fazla kamyon ve 1.170 atı yakaladıklarını bildiriyor.

Helsinki’de kilise çanları ve sokaklarda birbirlerini kucaklayan insanlar, Finlerin Kızıl Ordu’nun 44. ve 163. Tümenlerini yenilgiye uğratmasını kutluyor. Finler, Suomussalmi’de Kızıl Ordu’yu imha ettikten sonra, 102 top, 43 tank, 300’den fazla kamyon ve 1.170 atı yakaladıklarını açıklayan. 402 Finlandiya zayiatına karşılık 9000 Kızıl Ordu askeri öldü.

Bu hafta İngiliz sinemalarında Alman savaş gemisinin batışını gösteren haber filmi gösteriliyor.

https://www.youtube.com/watch?v=QQkQadTtDok

9 Ocak 1940 1.5 milyon erkeğin zorunlu askerlik yapmasına rağmen, İngiltere’deki işsizlik şimdi geçen yıla göre 12.000 kişi artarak 1.603.000’e çıktı. Nazi Almanyası’nda ise sadece 18.000 işsiz olduğunu iddia ediliyor.

West Prussia (eski Polonya) SS Genel Müdürü Richard Hildebrandt, 4,400 çaresiz akıl hastasını başarılı bir şekilde ortadan kaldırıldığını rapor ediyor.

İngiliz denizaltı HMS Denizyıldızı, Heligoland Bight’da bir Alman gemisine saldırmaya teşebbüs etti, ancak mürettebat ve kaptan arasındaki iletişim sorunu nedeniyle, hiçbir torpido ateşlenmedi.

10 Ocak 1940 Bir Alman uçağı, Belçika’nın Mechelen bölgesinde bir alana düşüyor. Uçakta 2 Luftwaffe binbaşısı ile gelecek hafta başlaması planlanan Fransa ve

Belçika’nın Mechelen bölgesine düşen Alman uçağı

Belçika’nın işgali için çok gizli Nazi planları var. Binbaşı Hoenmanns ve Reinberger gizli planlarını yok etmeye çalıştığı ancak Belçika sınır muhafızları tarafından

Düşen uçakta gizli planlar ile yakalanan Alman subayları Binbaşı Hoenmanns ve Binbaşı Reinberger

tutuklanmaya çalışıldığı öğrenildi. Alman subayları, kısmen yanmış istila planlarını bulan Belçikalı istihbarat tarafından sorgulanıyor. Çılgına dönen Reinberger kendini denemek ve vurmak için bir silah almayı başarıyor.

İngiliz Genelkurmay Başkanı olan İngiliz İngiliz Sterlini Başkanı Sir Edmund Ironside, Alman sınırı boyunca uzanan surların devasa sistemi olan Fransız Maginot hattını ziyaret ediyor. “Sunduğu güvenlik ve ateş gücü için maliyeti aşırı görünüyordu… Gördüğümüz gerçek kale bir mühendislik harikasıydı… Maginot hattı, 500 birlik, geri çekilebilen topçu kuleleri, gaz geçirmez sığınakları olan garnizonlara sahipti”. Bununla birlikte Fransız komutanı Gamelin “geçilmez” olarak telaffuz ettiği Ardenler Ormanı boyunca ya da İngiliz ve Fransız birliklerinin savaşın patlak vermesinden bu yana hızla güçlendiği Belçika sınırı boyunca uzanmıyordu.

Fransız gazetesi Le Temps’in bugünkü baskısı, Sovyetler Birliği’ne karşı Finlandiya’da yaptıkları için savaş açılmasını savunuyor.

11 Ocak 1940 Belçika istihbaratı, dün yanan bir uçaktan yakalanan kısmen yanmış işgal planlarının aldatmaca olduğunu Alman Yüksek Komutanlığının bu kadar özensiz olabileceğine inanmadığını açıklıyor. Hitler’e Belçika’daki çarpık Luftwaffe uçağı nedeniyle Alman işgali planlarının kaybolması söylendi. Öfkeyle tükürüyor: “Bu savaşı bize kaybedecek böyle şeyler!”. Belçikalılar, planları İngiliz ve Fransız hükümetlerine sunuyor. Belçikalı Kralı Leopold, Hollanda ve Lüksemburg hükümdarlarına yakın Alman saldırısı için kod cümlesi olan “Gripten sakının” cümlesini söyledi:

Fransız hükümeti yeni tasarruf tedbirini açıkladı: Cuma günümüzde etsiz geçirilecek, dana veya kuzu eti ancak pazartesi veya salı günü satılabilir.

12 Ocak 1940 Wehrmacht Operasyon Şefi General Jodl, Hitler’e şöyle diyor: “Düşman tüm dosyalara sahipse, bu yıkım olur!”

Fransız istihbaratı, Nazi istilasının bir aldatmaca planladığını düşünüyor, ancak komutan General Gamelin yine de Fransız ordusunu tarafsız Belçika’ya yerleştirmek istiyor.

1. Dünya savaşında olduğu gibi siperlerde bit ve pire salgını yeniden görülmeye başlandı. İngiliz, Fransız ve Fin siperlerinin parazitlerle (İngilizce Cooties) doldurulduğu bildirildi.

Kızıl Ordu, Kollaa nehrinde Fin savunmasını kırmaya çalışırken yeni insan yapımı çelik kalkanlar kullanıyor ama işe yaramıyor. Fin keskin nişancıları hasımlarını

Fransız Maginot hattı

bacak ve sırtlarından da vurabiliyor.

13 Ocak 1940 Belçika Ordusuna savaşa “hazır olma durumu” emredildi; Alman sınırında tüm askerlerin izinleri iptal edildi. Şiddetli kar, Batı cephesinde uçuşları zorlaştırıyor. Hitler, yarın başlaması planlanan Belçika ve Fransa saldırısını 20 Ocak’a erteledi.

Belçika’nın Alman büyükelçisi Berlin’e telgraf gönderiyor: Binbaşı Reinberger belgelerin yakıldığını doğruladı.

Yeni Nazi kararı: işgal altındaki Polonya’daki Yahudiler için zorunlu çalışma kampları kurulacak.

14 Ocak 1940 Aaland denizinde bir Fin konvoyuna Sovyet denizaltı saldırısı başarısız oldu: tüm torpidolar hedefleri kaçırdı.

İşgal altındaki Polonya’nın Sovyet hükümeti, SSCB’nin geçen Ekim ayında istila edince kapattığı Lviv Üniversitesi’ni yeniden açtı. Din, Ekonomi, Polonya Edebiyatı ve Tarihi dersleri yasaklanıyor, yerlerine Marksist teori ile uyumlu dersler geliyor.

Almanya süt tayınına başladı: Berlinliler bugün yerel süt ürünlerinden kimlik kartlarını almalı ve günlük yarım litre yağsız süt tayını satın almalıdırlar. Tam sütü sadece çocuklar için ayrılmıştır.

Finlandiya hükümeti, Sovyet’in İsveç Büyükelçisi Alexandra Kollontai’ye gizlice Kış Savaşı’nın sona ermesi için barış görüşmeleri yapıp yapamayacağını sormak için gizlice haber gönderdi. Finliler, Kızıl Ordu’yu sonsuza kadar tutamayacaklarını biliyorlar.

15 Ocak 1940 Alman işgali altındaki Varşova’nın Yahudi nüfusu arasında tifüs salgını ve yiyecek kıtlığı yüzünden ölüm oranı son derece yüksek.

Belçika, yakın bir Alman saldırısı korkusu olmasına rağmen, İngiliz ve Fransız askerlerinin ülkeye yerleşmesine izin vermemeye karar verdi. Belçikalılar Reich’i kışkırtmak istemediler.

Norveç ve İsveç, Sovyetler Birliği’ne Finlandiya şehirlerini bombalamak için uçaklarla hava sahasının ihlalleri konusunda resmi bir diplomatik protesto yayınladı.

Nazilerden kaçmak için New York’a kaçan Avusturyalı psikanalizci Wilhelm Reich, günlüğüne şöyle yazıyor: “Bu savaş her zaman daha da büyüyor… İnsan ırkı çıldırdı. İşler tamamen çılgına dönecek.”

Amerikan Yahudi karşıtı örgütün Hıristiyan Cephesi üyeleri olan 17 adam, FBI tarafından Yahudi sitelerini bombalamak ve ABD hükümetini faşist bir darbeyle devirmek için komplo kurmakla suçlanarak, New York’ta tutuklandı.

Notlar

[1] https://www.britishpathe.com/video/somewhere-in-england-1/query/aristocracy

[2] https://www.history.com/this-day-in-history/mussolini-questions-hitlers-plans